Om Uppsala

Uppsala – studentstaden

Uppsala är studenternas stad. Ungefär var fjärde invånare är student och då är ändå Uppsala Sveriges fjärde största stad. Här har studentkulturen blomstrat under mer än fem hundra år och den utgör utan tvivel en stor del av stadens själ. Att vara student i Uppsala känns som att befinna sig i världens centrum. Allt kretsar kring studier och studentliv och utbudet för studenter är enormt. Mycket av det som erbjuds anordnas av studenterna själva via de 13 studentnationerna och de tre studentkårerna vilket medför priser och öppettider anpassade för studenter. En restauranglunch för 60 kronor och pubar som stänger runt tolv på vardagkvällar till exempel. Kolla in nationsguiden och se vad som händer ikväll.

• Länkat här är en karta över de väsentliga universitetsområdena. 

Välkommen hit!

Under de första veckornas välkomstmottagning och i fadderprojektets början ser de äldre studenterna till att du som ingenjörs- och naturvetarstudent snabbt kommer in i studentlivet och lär känna de som pluggar både samma och liknande program som du och från olika årskurser. Som ny student ställs man inför mycket nytt på en gång och behovet är stort att snabbt komma in i ett socialt sammanhang och få nya vänner. Syftet med välkomstmottagningen är att skynda på processen, att bryta isen under lekfulla aktiviteter för att få folk att lära känna varandra. Är du inte den lekfulla typen finns även andra aktiviteter att välja på men allt är givetvis frivilligt – mottagningen är till för dig som ny student.

Här hittar du din plats

Vid Uppsala universitet finns utbildning inom alla ämnesområden. Här finns också alla slags människor, från hela Sverige och många delar av världen, med olika bakgrund och intressen. I studentkorridoren och på studentnationerna träffas man över ämnesgränserna vilket öppnar upp för vidgade perspektiv och ett rikare socialt liv. Likasinnade hittar man garanterat i någon av nationernas över hundra föreningar som sysslar med allt från syjunta till kampkonst.

Studentliv i balans

Studenter som mår bra pluggar bra. Som Uppsalastudent är du garanterad en grundläggande motionsnivå om du liksom de flesta väljer att ta dig fram med cykel. Att plugga innebär annars mycket stillasittande och för att piggna till gör man klokt i att syresätta hjärnan och låta kroppen jobba som omväxling. Här finns många idrotter och motionsformer att välja mellan och utöver stadens allmänna utbud så har nationerna egna idrottsklubbar. Studenthälsan driver också två egena träningsanläggningar mitt på campus.

Att skaffa sig vänner och en intressant och aktiv fritid har stor betydelse för hur man trivs och lyckas med sina studier. I Uppsala finns alla förutsättningar att trivas som student!